Minecraft - Sekalaista Tietoa

Luujauhe (bone meal) ei kelpaa vain värjäykseen, se kelpaa muuhunkin... Yksi käyttökohde on puuntaimien kasvun nopeutus, mutta luujauheella voi lisätä nurmikkoa halutulle alueelle, jolloin siihen kasvaa nurmikon lisäksi ainakin unikkoa ja voikukkaa. Unikosta saat punaista väriä ja voikukasta keltaista väriä. Jos yhdistät ruusunpunaisen ja voikukankeltaisen, saat oranssia väriä, toisaalta oran. Ruusunpunainen ja yhdessä luujauhe tuottavan vaaleanpunaista väriä tai ruusunpunainen ja lazuliväri (sininen) tuottavat violettia väriä. Luujauheella voi lannoittaa myös viljaa, kurpitsaa ja melonia.


Nahkasuojaimia voi värjätä eri tavoin, ylinnä nahkahousuja värjätään limenvihreäksi, alempana värjättyjä nahkasuojaimia. Lisäksi nahkasuojaimia voi tuunata mieleisikseen esim. kahta eri väriä laittamalla craftauspöydälle kuten harmaata ja limen vihreää suojaimen osan kanssa.

Lampaat "perivät" toisinaan värin vanhemmiltaan, eli karitsan värit menevät tämän kaavion mukaan jossa vasemmalla on "vanhemmat" ja niiden värit:
musta-valkoinen = tummanharmaa
tummanharmaa-valkoinen = vaaleanharmaa
tummanvihreä-valkoinen = limenvihreä
punainen-valkoinen = vaaleanpunainen
sininen-valkoinen = vaaleansininen
sininen-tummanvihreä = syaaninsininen
violetti-vaaleanpunainen = magenta
punainen-keltainen = oranssi
sininen-punainen = violetti


Koirasusien pantoja voi värjätä eri väreillä, tässä on siis yksi käyttötarkoitus lisää väriaineille. Kuvassa on käytetty värejä keltainen, sininen, limenvihreä, violetti, oranssi, musta, vaaleanpunainen ja tummanvihreä. Koska eri värisävyjä on useita, tämä antaa moninpeleissä pelaajille mahdollisuuden personalisoida oma lemmikki värjäämällä aina samalla värillä panta. Lisäksi tyrmistä voi löytää nimilappuja (name tags) joilla voi nimetä mobeja jos haluaa mobin säilyvän katoamatta maailmasta. Kuvissa pari nimettyä koirasutta (keskimmäinen ja oikeanpuoleisin kuva).

RAUTAUKKO (TAI ROBOTTI): Rautaukot (Iron Golems) ovat isoja, noin 3 blokkia korkeita ja robottimaisesti vaeltelevia olentoja. Ne saattavat spawnautua kyliin jossa ne puolustavat kyläläisiä zombeilta ja hyökkääjiltä. Ne ovat ystävällisiä kyläläisille ja eivät vaella pois kylästä. Rautaukko kylään generoituneena hyökkää minkä tahansa mobin kimppuun, jonka se toteaa uhkaksi. Mukaan lukien pelaajan ja Lumiukon. Jos Rautaukko on pelaajan luomus, se käyttäytyy passiivisesti ja puolustaa pelaajaa vihamielisiltä mobeilta. Rautaukolla on valtava määrä elinvoimaa, yhteensä 50 täyttä sydäntä.
Sen hyökkäysteho on vaikeudesta riippuen vihamielisiä mobeja kohtaan 3,5 - 10,5 sydäntä.

- Rautaukkoja luodaan asettamalla 4 rautablokkia maahan T-kirjaimen muotoon ja päälle viimeisenä kurpitsa tai kurpitsalyhty.
- Rautaukko tiputtaa kuollessaan 3-5 rautaharkkoa ja 0-2 unikkoa.
- Rautaukko ei koskaan hyökkää suden kimppuun.
- Rautaukkojen lähihyökkäys on todella voimakas. Jos ne ottavat damagea, niiden energiat eivät palaudu mutta niitä voidaan silti parantaa viskaisemalla niitä posahtavalla parannusjuomapullolla (splash potion of healing).
- 1.8 version jälkeen, Rautaukolla on lähihyökkäyksen vahvuuden ennätys pelissä.
- Rautaukko lisättiin Minecraftiin 1.2.1 version 12w08a snapshotissa ja 1.2-pre:ssa lisättiin sen äänet peliin.

LUMIUKKO: Lumiukko on rakennettavissa asettamalla maahan päällekäin kaksi (2) lumiblokkia ja viimeisenä kurpitsan näiden kahden lumiblokin päälle. Lumiukko ei ikinä synny luonnostaan maailmaan, mutta Ääreläinen voi sen rakentaa, johtuen Ääreläisen tavasta siirrellä blokkeja. Lumiukko viskelee lumipalloja kohti mitä tahansa vihamielistä mobia päin. Lumiukko jättää myös kulkiessaan maahan lumipeitteen (kuvassa ukon alla).
Lumiukkoa ei voi generoida mäntien (pistons) avulla myöskään. Lumiukolla on aika vähän elinvoimaa, vain 2 täyttä sydäntä ja sen viskomat lumipallot saavat vihamielisen mobin perääntymään osuessaan. Tämä käytös tekee toisaalta lumiukoista itse tuhoisia, koska ne viskovat lumipalloja vaikka luurankosoturi ampuisi niitä nuolilla. Lumiukko ei jätä lumivanaa ikinä soihtujen päälle ja se saattaa tuhota viljelyksiä vaeltaessaan niiden päällä.


Lumiukko (tämä on sen originaali käännös) on hyödyksi silloin, jos tekee lumifarmin, sillä lumiukon vaeltaessa se jättää jälkeensä
lunta loputtomiin. Outoa kyllä, mutta lumiukot eivät tunnu ottavan fall-damagea. Lumiukot eivät hyökkää ikinä vihamielisten susien kimppuun, samoin lumiukon heittäessä robottia lumipallolla, robotti käy kiinni lumiukkoon.


Erilaiset mobit voivat toisinaan mennä niinkin outoon paikkaan kuin kaivoskärryyn, tämä pätee rauhallisiin ja vihamielisiin mobeihin. Vasemmassa kuvassa on pieni lima hypännyt kärryyn, jolloin kärryn voi tönäistä matkaan. Oikeanpuoleisessa kuvassa on nimitagilla varustettu lima. Nimitagin tarkoitus on suoda pelaajille tilaisuus nimetä mobi, jos ei halua tämän katoavan bittiavaruuteen. Tämä ei silti suojaa mobia esimerkiksi falldamagelta tai firedamagelta. Huomaa myös, että noita ei kärsi firedamagesta, koska tämä juo tulenkestävyysjuomaa jos syttyy tuleen.

Jos strongholdien haku kiinnostaa, luo maailma halutulla seedillä luovaan pelitilaan (creative) ja varaa itsellesi Äärensilmiä. Kun silmä näyttää menevän maasta läpi useasti, olet löytänyt strongholdin.

Kaakaokasvi (cocoa plant) lisättiin snapshotissa 12w19a peliin ja sitä näkee vain viidakkobiomeissa normaalin kokoisissa viidakkopuissa kasvavan puun rungoilla. Kaakaokasvilla on kolme (3) eri kasvuvaihetta: pieni, keskikokoinen ja täysikasvuinen josta saa käsinkin 1-3 kaakaopapua jotka voi stackata 64 nippuun. Tämä kasvi tekee samalla kaakaopavusta uudistuvan luonnonvaran ja tätä aiemmin se ei ollut uudistuva, vaikka kaakaopavut lisättiinkin jo versiossa 1.4 beta (31-03-2011)
Käyttö: lampaan ja villan värjäys, keksien valmistus, kaakaon viljely, koirasuden pannan värjäys ruskeaksi, raketit...

Eri kasvuvaiheisia kaakaokasveja kasvamassa. Suurin ja punertavanruskea on kypsä, muut ovat kasvuvaiheessa. Kuvan vinoutta paranneltu. Kaakaopalolla on kolme eri näkyvää kasvuvaihetta ja nämä kasvuvaiheet on sisällytetty kaakaopalon data-arvoihin.


Kuvassa eri metsäbiomeissa kasvavia pioneja (vasen kuva) ja sireenejä (oikea kuva). Molemmilla on sama id-arvo,
mutta aliarvo on erilainen. Lisäksi nämä isot kukkapuskat tuottavat helppoa väriä erilaisiin käyttökohteisiin, joita
on esimerkiksi nahkasuojaimet, raketit, liput ja seinäliput; lampaat ja lampaiden villat. Muita isoja kasveja ovat
ruusupensas, auringonkukka (Auringonkukkatasangoilla), jättisaniainen (kasvaa Mega Taigalla) ja jättiruoho.

Tämä kuva: Kaksi ruusupensasta luonnossa metsäbiomissa. Yksi ruusupensas antaa kaksi kappaletta ruusunpunaista väriainetta.


Vasen kuva: Vaaleanpunaisia tulppaaneja kasvaa ryhmänä tasangolla. Oikea kuva: Päivänkakkaroita tasangolla. Vaaleanpunainen tulppaani antaa yhden vaaleanpunaisen väriaineen ja päivänkakkara taas yhden vaaleanharmaan väriaineen.


Auringonkukkatasangon loistoa: Auringonkukkia kasvaa auringonkukkatasangoilla jopa satojen auringonkukkien kasvustoina. Auringonkukkien kukinnot osoittavat aina samaan ilmansuuntaan, tätä voi hyödyntää joskus suunnanmäärityksessä. Auringonkukka antaa aina kaksi keltaista väriainetta.


Vesimelonikasvustot: Vesimeloneja kasvaa eri luonnostaan vain viidakkobiomeissa. Ei ole tiedossa minkä suuruisia kasvustot voivat olla, mutta arvioisin itse samaa kuin kurpitsavainoiden kooksi, eli 3-15 kpl vesimeloneja. Vesimeloneita on mahdollista farmata mäntien avulla ja lisäksi vesimeloni hajoaa rivakammin kirveen kanssa.