Minecraft - Ohjeet

Tällä sivulla on vinkkejä peliin myös ja missä näitä materiaaleja tapaa?
Huom! Yksikkö blokki tarkoittaa sekä pituus, leveys että syvyysmittoja ja yhtä "kuutiota" pelissä. Malmien suhteen ja muidenkin kanssa blokkitasot 1-5 ovat peruskallion tasoa. (Huomasin tämän sivun tiedoissa parantamisen varaa, jotka teen heti, kun osuu silmään sopivat kuvat. Esimerkiksi tietoa voikukista [dandelion] ja ruusuista puuttuu.)

Lasuliittimalmi = tätä malmia löytyy vasta 32 blokin syvyydestä tai syvemmältä ja yksi raakablokki tiputtaa sinisen väristä lazulimalmia eri määriä väliltä 4-8 kpl jonka arvo on lähinnä koristeellinen, sillä tätä voi käyttää lähinnä villan värjäykseen tai muuhun koristeluun. Tämä malmi on noin 1.5x yleisempi kuin timantti ja omien havaintojen mukaan sitä löytyy noin 3-6 blokkia per esiintymä. Tosin punakivi on tätäkin yleisempi mitä peliä olen pelaillut. Mutta toisaalta, tämäkin yleistyi 1.8 versiossa ja tulipa havaittua, että kivihakkukin puree tähän mineraaliin. Tähän tuntuu purevan kivihakkukin, ainakin itsellä oli näin.
MUUTA: Lapis Lazulin ja Smaragdimalmin malmitekstuuripinta ovat ainoat maailmassa (jos ei netheriä lasketa), jotka ovat erilaiset kuin muilla malmeilla.

Kultamalmi = tätä malmia löytyy vasta 32 blokin syvyydestä. Käyttökohteina ovat ainakin kultakypärä, -panssari, -bootsit ja -housut sekä kultablokki ja koristelu. Myös tätä tarvitaan sähköraiteen ja kellon (watch) tekoon sekä kultaisien omenoiden teossa. Tosin 1.8 Seikkailupäivityksen myötä kullasta tuli hieman yleisempää.
Vihje: Käyttökohde liittyy myös omeniin.

Kivihiili = tätä tapaa jo läheltä maanpintaa, usein suurina esiintyminä jopa kuten kuvassa. käyttökohteita on paljon, kuten polttoaineena uunissa kun jalostetaan raaka-aineita (kulta, rauta, kaktus) tai valmistetaan ruokaa (esim. porsaanpihvi). Lisäksi kivihiiltä tai hiiltä tarvitaan soihtujen tekoon (vaatii puutikun ja kivihiilen = 4 soihtua).
Vihje: Tätä löytyy muualtakin kuin luolastoista...

Rautamalmi = Tätä tapaa samalta syvyydeltä kuin kivihiiltäkin ja yleensä sitä on noin 5-8 blokkia samassa kohtaa tai enempikin. Rautamalmi pitää jalostaa rautaharkoiksi polttouunissa kivihiilen avulla. Rautakin tuli yleisemmäksi 1.8 versiossa. Rauta on ylemmissä kivikerroksissa yleisempää.
Vihje: Tepsii kivihakkukin.

Timanttimalmi = Tätä tapaa Y32 blokin syvyydestä tai syvempää. Tätä esiintyy yleensä 3-4 blokin ryhminä, joskus jopa 5-6 blokin ryhminä. Mutta tätä on syytä hakata aika järeällä hakulla, ainakin tepsii tähän, ei siis kannata yrittää puu- tai kivihakulla. Timanttimalmiblokki tiputtaa aina yhden timantin, jota käytetään järeiden työkalujen, suojusten ja miekkojen tekoon sekä lumouspöydän tekemiseen (jos merkit ovat vaikeita tulkita, niin tästä sivusta voi olla apua).
Tämän esiintymiä muutettiin 1.8 versiossa niin, että timantteja löytää myös kaivostunnelien arkuista ja syvältä isompina ryhminä useammin kuin aiemmissa versioissa.
Vihje: Tuurilla irtoaa isompi määrä arvokiveä...

Smaragdimalmi = Tätä tapaa harvinaisena vain biomeissa Extreme Hills ja Extreme Hills Edge alkaen Y32 blokin syvyydestä ja syvempää. Smaragdeja käytetään kaupankäyntiin kyläläisten kanssa. Smaragdia on myös mahdollista craftata smaragdiblokiksi. Smaragdi tuntuu olevan ainut mineraali, jonka löytää yksittäisenä, toisin kuin muut mineraalit; joita tapaa usein ryhmissä.


Kuvassa pelissä tällä hetkellä malmeiksi ja mineraaleiksi laskettavat blokit, kuvasta puuttuu punakivi, joka lienee unohtunut kuvaa otettaessa. Kuvan mineraaleista oikeastaan rauta- ja kultamalmi ovat yhä ainoita, joita ei saa kerralla useampaa onnenhakulla, mutta hakkuunopeutta voi lisätä kylläkin tehokkuus-lumouksen avulla. Lisäksi rauta- ja kultamalmit ovat ainoat pelin kahdeksasta mineraalista, jotka hakulla hakattaessa tiputtavat itsensä, kaikki muut tiputtavat jonkun esineen, kun taas rauta- ja kultamalmi tiputtavat oman blokkinsa hakulla rikottaessa. Muut vaativatkin jo silkkisen kosketuksen lumouksen.

Sokeriruoko (sugarcane) = Tätä tapaa aina veden ääreltä 1-6 kasvuston ryhminä. Sokeriruoko ei kasva enää takaisin (luettu minecraftwikistä) jos alin ruokopala on rikottu. Tätä voi viljelläkin jos haluaa, eli sen kun vaan teet rivit rannalle tai tekemäsi vesiuoman äärelle ja annat kasvaa. Vaikka niitä olisi vain kolme kappaletta, niin ruoko on hyvin nopeasti kasvavaa sen takia helppo lisätä myös veden reunassa. Ruo'on keruu on aika kannattavaa puuhaa, koska siitä saa paperia ja sokeria josta paperia tarvitaan kirjan tekoon. Sokeria taas tarvitaan ainakin kakun teossa sekä taikajuomissa. Ruoko kasvaa täyteen korkeuteen noin päivässä pelin aikaa.

Kaktus (cactus) = Tätä tapaa vain aavikkoalueilta ja kaktuksen korkeus on usein 3 blokkia, mutta se voi olla vain yhden blokin korkuinenkin. Kaktuksen suhteen saa varoa hiukan, sillä sen piikit vievät kerralla ehkä puoli sydäntä energiaa aina kosketusta kohden mitä olen havainnut. Kaktuksia voi kaataa vaikka käsin helposti ja kerätä palat talteen maasta. Kaktuksenpaloista saadaan kaktusvihreää väriä, jolla voi värjätä villaa tai jatkojalostaa luujauheen (Bone meal) kanssa limenvihreäksi väriksi. Kaktustakin voi viljellä myös, tarvitsen ainakin yhden hiekkablokin (mieluiten enempikin) johon asetat kaktuksen sitten. Tähän tyyliin voit tehdä vihulaisille kaktusansoja, koska mobit saavat damagea kaktuksiin osuessaan.


Erilaisia puita vasemmalta oikealle: sysitammi, viidakkopuu, kaakaopuu, akasiapuu, koivu, kuusi, tammi ja jättikuusi.
On myös mahdollista, että asettamalla neljä kuusentainta 2x2 muodostelmaan maahan, kasvaa jättihonka. Itse asiassa juuri sysitammi korvasi pelissä pitkään olleen ison tammipuun.


Kuva 1, vanha kuva versiosta beta 1.5_01, laavan tekstuuri muuttui myöhemmin erilaiseksi.


Kuva 2, tämä screenshotti on otettu uudemmasta versiosta, mutta laavan tekstuuri on silti ns. vanhaa mallia.

Laava = Laavaa esiintyy lähellä kartan pohjaa ja yleensäkin luolastoissa joko erikokoisina laavataskuina (kuva 1), avokraatereissa (kuva 2) tai virtauksina esim. maanalaisissa rotkoissa. Laava tappaa heti ja jopa laavan kuumuus voi sytyttää pelaajan tuleen vaikka tämä ei koskisi laavaan, mutta voit parantaa alueen turvallisuutta laittamalla laavaan mukulakiveä (cobblestone) tai soraa tai jopa vielä parempaa, kaatamalla vettä laavaan. Viimeksi kuvatulla tavalla laava muuttuu obsidianiksi eli laavakiveksi, jos vesi osuu suoraan laavaan eikä päinvastoin. Obsidian on koko pelin vahvin (louhittava) materiaali, koska edes tnt tai creeper ei voi hajottaa sitä, kokemusta on asiasta. Samoin tuli ei tehoa laavakiveen lainkaan. Tarkoitan vahvimmalla materiaalilla sellaista materiaalia, jonka voi siis rikkoa jotenkin, obsidianin voi hajottaa onnistuneesti vain ja ainoastaan timanttihakulla, jolla saa hakata yhtä obsidiania noin 10 sekuntia (1.8:a vanhemmissa versioissa 15 sekuntia) yhtä mittaa. Laavakiveä käytetään myös portaalien tekoon.

FAKTA: Laavakivi on myös tosielämässäkin mustaa, lasimaista ainesta jota käytetään korujen tekoon muttei niin kestävää kuin pelissä.