Minecraft
Aloitus

Yksinpelissä on mahdollista saada apukirstu jossa on pieni määrä tarvikkeita alkuun. Jos et tätä tarvitse, niin tässä joitain vihjeitä hyvän kodin rakennuspaikaksi:
- Lähistöllä ehtymätön vesilähde. Tosin voit itsekin tehdä kaivamalla maahan 2x2 levyisen montun joka on 1 blokkia syvä ja tuomalla siihen vettä kaksi sangollista. Vettä tarvitset myöhemmin kasvinviljelyyn ja juomien tekoon.
- Hyvä suojapaikka, kuten kallionkolo, jos et löydä tämmöistä niin tee maahan monttu ja odota siellä yön yli. Tässä on se huono puoli, että creeperit ovat yhä olemassa koska creeperit eivät ota damagea valosta. Lukit eivät ole valoisana aikana vaaraksi sen sijaan ellet niitä itse vahingoita. Muista myös, että Lukki voi tulla neutriksi, muttei ikinä synny neutrina.
- Puuta tarvitset aina, se on välttämätön jotta voit tehdä työpöydän, aitoja, lautaa, työkaluja...
- Soihtujakin tarvitset myös.
- Vastoin yleistä luuloa lasuliittimalmin voi hakata onnistuneesti kivihakulla, mutta kultaa ei voi sen sijaan, lisäksi kulta on ainut pelin mineraali, jota ei voi louhia siitä tehdyllä hakulla, koska hakku ehtii luultavasti hajota ennen kuin saat kultamalmia, joten rautahakku kouraan siis (timanttihakku on fiksumpaa säästää laavakiveen).
- Jos törmäät kylään (autiomaa-, savanni- ja tasankobiomeilla) niin kannattaa tarkistaa pellot. Niistä kun saa vaivatta porkkanoita, perunoita ja vehnää sekä vehnän jyviä.
- Possuille kelpaa porkkana, kanoille vehnänjyvät, naudoille, hevosille ja lampaille viljat.


Tältä näyttää oma inventaario, ukon (kuvassa defaultskin) vasemmalle puolelle tulee suojukset, eli ylhäältä: kypärä, rintasuojus, housut, jalkineet. Ukon oikealla puolella on Crafting-ruudukko (2x2) ja nuolen vieressä oleva ruutu näyttää, mitä raaka-aineesta tulee. Kuvassa tehdään puupölkyistä (wood) puulankkuja (wooden planks) Suojuksia tarvitaan lähinnä siksi, että damagea ei tulisi niin paljoa kuin ilman suojuksia, siksi esim. nahkaliivit ovat tyhjää parempi. Huom! Kuva on aika vanha sitten, mutta itse näkymä ei ole paljoa poikkeava nykynäkymästä.

Kuvan ruudukossa vasemmalta oikealle: mukulakiveä, käytetty puuhakku, multaa, voikukka (dandelion), puuntaimia. Näistä mukulakiveä voi jalostaa kivilaatoiksi, -portaiksi, osaksi kivihakkua, -viikatetta tai -lapiota; hakuilla louhitaan arvomineraaleja ja kiveä, multaa voi käyttää täyttömaana, keltaisesta kukasta saa keltaista värjäysainetta jota voi jatkojalostaa oranssiksi väriksi punaisen värin avulla ja puuntaimet voi istuttaa maahan ja niiden kasvua voi nopeuttaa luujauheella.

Eli näkymä avautuu aina e-painikkeesta oletuksena ja ukon "käsiin" mahtuu 9 esinettä joista osaa mahtuu useampi samaan ruutuun, kuten cobblestonea, multaa (dirt), hiekkaa, lasia, puuta ja tiiliä mahtuu 64 kappaletta per ruutu, mutta työkaluja vain yksi per ruutu. Lisäksi inventaario kattaa 27 ruutua. Joidenkin esineiden kohdalla on rajoituksia, kuten lumipalloja mahtuu vain 16 per ruutu.

Koska maailma on valtava, niin yksinpelissä ei ole mielikuvitukselle mitään esteitä. Esimerkiksi voit väsätä hienon Niagaran-tyylisen vesiputouksen, rakentaa vesiliukumäen, pelleillä kaivosradoilla ja vaikka mitä. Luovassa pelimuodossa voitkin toteuttaa eri unelmasi rakentamalla vaikka hienon palatsin puutarhoineen.

Itselläsi ei ole mitään suojusta tai asetta, joten ne on hankittava, ellet sitten onnistu tuurilla löytämään kylästä suojainten osia (sepänpajasta). Niitä saa lehmiä tappamalla ja lehmä tiputtaa kuoltuaan 1-2 nahkaa ja 1-3 lihanpalaa. Nahkaa kuluu 4-8 kappaletta riippuen minkä suojuksen teet. Nahkaa tarvitaan myös kirjojen teossa, jolloin ei ole väliä, missä ruudussa nahka on, kunhan 3x3 ruudussa on 3 paperia toisiinsa nähden pystyrivillä.

Esimerkki 1: Nahkahousut vievät 7 nahanpalaa kuvan mukaan aseteltuna.


Esimerkki 2: Nahkainen lakki vie 5 nahanpalaa kuvan mukaan aseteltuna, näistä voit päätellä, että lehmiä saa listiä aika monta. Toisaalta taas, nahka on uudistuva luonnonvara siinä missä kultakin (kultahippuja saa mutanttipossuilta) ja näin siis "köyhän pelaajan suojussetti"

Aseen tarvitset myös, mutta et heti saa kovin järeää asetta, joten joudut tyytymään puu- ja myöhemmin kivimiekkaan, jotka tehdään kuten rautamiekka (kuva), mutta rautaharkkojen tilalle laitetaan pari puulankkua (kivimiekassa pari mukulakiveä). Toisaalta rautamiekkaan voi törmätä joskus kylien sepänpajoissa.

Hieman sanastoa peliin (osa on omia käännöksiä, listaa aakkostettu 03.06.2014):
Blaze (Rod) = Roihu (-sauva)
Charcoal = (puu)hiili
Cobblestone = Mukulakivi
Crafting = Työpöytä
Creeper = Lurkki (aiemmissa versioissa), Hiipijä
Dark Oak (log, plank) = Tumma Tammi (tukki, lankku), Sysitammitukki/-lankku (etuliite sysi viittaa puuaineksen tummaan väriin).
Dungeon = Tyrmä / Vankila / Vankiluola
Enderdragon = Äärenlisko
Enderman = Ääreläinen
Ghast = Hornanhenki
Giant = Jättiläinen (ei käytössä, mutta on pelin koodissa yhä)
Ink Sac = Mustepussi (kalmareilla, tarvitaan kirjoitettavan kirjan teossa, raketeissa, värjätyissä lasiblokeissa ja väriaineena lampaisiin tai koirasuden pantaan)
Magma Cube = Magmakuutio
Netherrack = Hornahieta
Ore = malmi
Pickaxe = hakku
Roofed Forest (biomi) = Kattomainen Lehvämetsä (idiomaattinen), Sysimetsä
Skeleton = Luuranko
Spider = Hämähäkki
Squid = Kalmari
Wither = Näivettäjä
Zombie Pigman = Mutanttipossu

Sekalaista Nippelitietoa, joka ei muualle oikein sovi:
- Pelin koodissa on jättiläinen, mutta sitä ei ole otettu käyttöön. Jätin voi silti yhä luoda moninpelissä.
- Pelin kaikki väriaineet ovat uudistuvia pois lukien sininen, syaaninsininen ja violetti; koska lasuliittimalmi ei uudistu.
- Kulta ja rauta vaikuttavat olevan ainoat, joita ei saa louhittua kerralla useampia millään onnenlumouksella varustetulla hakulla?
- Ennen beta 1.8.* versiota, zombi pudotti kuoltuaan sulan tai kaksi.
- Endermanien tultua niiden äänet lisättiin vasta myöhemmin peliin, sitä ennen ne ääntelivät kuin zombit.
- Salainen Perjantai 2-päivityksessä sammalmukulakiveä saattoi löytää tyrmistä (dungeon) mukulakiven kanssa.
- 1.8 betassa sammalmukulakiven tekstuuria muutettiin pehmeämmäksi.
- 1.3.1 versiossa sammalmukulakiveä oli mahdollista löytää myös viidakkotemppeleistä useita stackeja jopa, minimissäänkin ehkä 4-5 stackia.
- 1.4.2 (12w34a) Sammalmukulakiveä voitiin jalostaa sammalkiviaidaksi.
- 1.7.2 Sammalmukulakiveä esiintyi luonnollisena lohkareina Mega Taiga-biomeissa ja 14w04a lisättiin resepti, jolla pelaaja voi tehdä sammalmukulakiveä liaanista ja mukulakivestä. Tämä sammalmukulakiven resepti tekee sammalmukulakivestä uudistuvan luonnonvaran, koska liaanit uudistuvat ja samoin mukulakivi jota muodostuu
myös toisinaan laavan osuessa veteen.
- Viimeinen "Salainen Perjantai" olikin "Salainen Lauantai"?
- Yksi pelin musiikkilevyistä nimeltä "stal" on luultavasti tullut ruotsinkielen "stål" sanasta, joka on suomeksi "teräs"?